Ultimátní zdroj informací ze světa SCARS ON BROADWAY! - projektu kytaristy a hlavního mozku System Of A Down - Darona Malakiana - a bubeníka SOAD Johna Dolmayana.

pondělí 16. března 2009

John koupil komiks za nějakých 6 a půl milionu Kč:)

Jedná se o raritní kopii sešitu Action Comics z roku 1938 (obrázek viz. níže), kde se vůbec poprvé objevila postava Supermana. Komiksový maník a podnikatel John za něj v pátek v internetové kauci vydal 317 200$. Je to jedna z vůbec nejvyšších částek, kterou kdy kdo za komiks zaplatil. Přitom v době svého vydání stál pouhých 10 centů, předchozí majitel jej koupil ve svých devíti letech za 35 centů, a to sice v raných 50. letech. Celkově je dnes známa existence sta kopií tohoto výtisku.

Tato zpráva se dostala dokonce i na iDnes.cz, podle kterých byla ale jména prodávajícího a kupujícího nezveřejněna. Podle tohoto (a dalších) článku v The Kansas City Star tomu tak už není.

Divíte se, jak může člověk vyhodit tolik peněz na jediný úzký, starý komiks? Zde je komentář experta (z článku na idnes.cz)... "Je to svatý grál komiksu," řekl expert na tento žánr Stephen Fishler, který vypracoval desetistupňový žebříček, podle něhož se hodnotí komiksové knížky a sešity. "Tímto vše začalo. Předtím neexistoval pojem superhrdiny. Žádný létající muž. Komiksy nebyly moc populární. Toto byla nejdůležitější událost v dějinách komiksu," dodal.

John ale nezaplatil celou částku sám, nýbrž napůl se svým klientem. Zde je jeho komentář: "Tohle je jeden z předních sešitů, které můžete zařadit do své sbírky. Je považován za Svatý grál mezi komiksy. Pobavil jsem se se vým klientem a šli jsme do toho."

3 komentáře:

ADA řekl(a)...

já nejvíc za komix dal dva litry

Ondra Novotný řekl(a)...

i to je dost... a byl to nějaký muzijní kousek?

ADA řekl(a)...

ani ne. ale udělalo mi to dobře.