Ultimátní zdroj informací ze světa SCARS ON BROADWAY! - projektu kytaristy a hlavního mozku System Of A Down - Darona Malakiana - a bubeníka SOAD Johna Dolmayana.

úterý 3. června 2008

KROQ krátký rozbor


Chtěl jsem se pustit do rozboru písní z KROQ, ale nevědel jsem nejdříve jak to pojmout. Nakonec to dopadlo tak, že jsem si ten koncert pustil a nahrubo jsem během trvání té písně napsal, co mě k ní zrovna napadlo. Výsledek můžete posoudit...


I LIKE SUiCiDE

První čeho si na této písni všimnete jsou tóny, které jsou zahrány na klávesách. Než se stačíte rozkoukat, už na Vás Daron chrlí I like, I like suicide mixed with Jesus Christ …Rychlé tempo této písně z ní dělá jednoho z adeptů na otvírák desky (pokud nebude extra instrumentální intro). V této písni se také dočkáme i klasické systémovské výtky (I am, I am genocide mixed with Turkish lies). Zas tak se nezměnilo že?


Stoner Hate

Scars ve svém tempu nepolevují a to je dobře (Mamma Mia). Na této skladbě mi přijde, že je nejvíce vidět vliv toho, že Daron skládal 95% hudby SOAD a zajisté většině z Vás připomene klasické písně od SOAD. Zajímavostí je, ze obsahuje slovo, které anglicky mluvící občané rozluštili jako Supercalafragalistcexpealadocious.


World Long Gone

„Sometimes, i said sometimes i go crazy“..Ano Darone, i tato slova ti věříme. Pokud jste viděli video z tohoto koncertu, tak je skvělá část, jak Daron kouká do oblak a zpívá „I look at the sky, faded, i read the stars.“ Jinak v této písně jsme se dostali ke zpomalení tempa, směrem spíše k rocku 60tých let s velkým důrazem na kytaru, ale nevynechávající silnou melodii..


Enemy

Hlavní myšlenka této písně jde shrnout do chytlavého refrénu : „I know it's really hard to see, that we are the enemy of the earth.“..vsadím se, že ve chvíli, kdy Daron tato slova psal, o pár set kilometrů dál Serj někde na koncerte zpíval : We are the cause of a world thats gone wrong. Daron v této písni vsadil na chytlavost melodie a „zelený“ text, u nějž doufám, že to není jen laciná póza.

Tato píseň obsahuje také vsuvku, kterou fanoušci SOAD znají. Skladba „Drugs“ provází historii a koncerty SOAD (doslova).


Whore Street

Je tady někdo kdo mě slyší plakat? Já umírám. Podle Daronovo slov nejsmutnější píseň co kdy napsal. Určitě si vzpomeneme na slavný citát : Většina nejveselejších písní SOAD je o nejsmutnějších částech mého života. Chvílemi mě při té instrumentální části mrazí v zádech, chvílemi si říkám, že by to mohl zkrátit. Ale působí to, což je hlavní. U této písně jsem hodně zvedavý na její studiovou verzi, hlavně na tu instrumentální část…Is there anybody here, who hears me crying, i'm fucking dying….


Chemicals

A je to tady, moje nejoblíbenější píseň záznamu. Šílenost, při které zní ještě šílenější věc v pozadí a Daronovo „piss on your face while you suck on my cock“ nechává vzpomenout na slavné Cigaro. O této písni se toho nemusí moc psát, bojím se, že mi studiová verze svou šíleností a hnací silou roztrhá obejvák . Takže „come eat some chemicals with me come eat some chemicals“.


Universe

Pokud někdo přirovnával Scars mezi Slayer a Beatles, tak zde se dočkáme té „beatlesácké“ složky. Opět obrovský vliv 60tých let, žádné velké řinčení, důraz hlavně na melodii a tajemný text zabývající se smrtí a vesmírem. Are we dying in the universe? Nechme se překvapit…


Cute Machines

Tato píseň mě ze všech zaujala nejméně…neustálé opakování Cute machines, that I love, cute machines I can't get enough….nevím Darone, toto bys mohl vypustit.


They Say

Tuto píseň můžeme označit za klasiku Scars. Její verze je naživo tvrdší a Daronovo . „"They say, they say the world is coming to an end. I say, FUCK IT! FUCK IT! FUCK IT! We all deserve to DIE!“ je prostě rozkošné..


ps. za každý komentář, pochvalu, výtku jsem rád


rizek

4 komentáře:

Ondra Novotný řekl(a)...

Dobře napsaný:)
jo taky mám rád tu část jak se dívá do nebes, a Cute Machines mě zase tak neirituje, taky to podle mě bude celkem psycho... Prostě nejlepší je Universe!:D

Anonymní řekl(a)...

Už asi tejden nemůžu dostat Chemicals z hlavy.
Jinak souhlasim, akorát Stoner Hate se mi moc nelíbí a nesouhlasim s tim, že by byla nějak moc podobná SOAD.

rizek řekl(a)...

ivan: subjektivni nazor, 100 lidi 100 chuti..ale diky!

Anonymní řekl(a)...

super :) taky sem uplnej blázen do chemicals a Cute machines se mi taky moc nelíbí .) nemůžu se dočkat 29. července!!